csollak_osztogyojtu_02.jpg
Megújuló energiák Napkollektor

Napkollektor

Mára a napenergia hasznosítás Magyarországon is az épületgépészeti szakma részévé vált.
Szinte minden nagyobb kazángyártó termékpalettáján megtalálható a napkollektor és egyre több az olyan cég is, aki speciálisan csak napkollektoros rendszereket kínál.

Hálózati meleg víz előállítás napkollektor rendszer segítségével

Hálózati meleg víz előállítás napkollektor segítségével

A    HMV - Hálózati meleg víz
B    Kazán előre menő
C    Kazán visszatérő
D    HMV hideg víz
E    Nyomáscsökkentő
F    Tároló biztonsági szelep
F1  HMV tágulási tartály
G    Visszacsapó szelep
H    Termosztatikus keverőszelep
I     Cirkuláció
J     Cirkulációs szivattyú
M    Váltószelep
T1   Napkollektor hőmérséklet szenzor

HMV előállítás napkollektor segítségével

T1 Napkollektor jeladó
T2    Indirekt tároló érzékelő
T5    Fűtés visszatérő szenzor
T6    Puffer tároló 
A1   Szolár szivattyú
A3   Fűtés váltószelep
HMV előállítás napkollektoros rendszerrel

T1    Napkollektor jeladó
T2    Indirekt tároló érzékelő
T3    Puffer tároló érzékelő
T5    Fűtés visszatérő szenzor
T6    Puffer tároló érzékelő
A1   Szolár szivattyú
A2   Szolár váltószelep
A3   Fűtés váltószelep

Napkollektoros HMV rendszerek Magyarországon

A napkollektor rendszerek bőséges kínálata persze nem jelent feltétlenül minőséget is. Éppen ennek a területnek az újdonsága teszi azt lehetővé, hogy a napkollektoros rendszereket forgalmazók sokszor irreális ígéretekkel nyerjék el a megrendelők bizalmát. Érthető az, hogy a Nap ingyenes, tiszta napenergiát mindenki szeretné hasznosítani. Ahhoz azonban, hogy a leendő megrendelő reálisan tudjon mérlegelni és dönteni tisztában kell lennie azzal, hogy napkollektor beépítésével mennyi energiát tud majd hasznosítani, és ezzel milyen részarányban tudja fedezni házának vagy egyéb létesítményének hőigényét, fenntartási költségét.

Mire elegendő a Magyarországon napkollektor segítségével hasznosítható napenergia? Ennek megválaszolásához azt is tudnunk kell, hogy mekkora az épületgépészeti hőigény.
Nézzünk egy példát: családi ház, 120m2 fűtött alapterülettel. Egy ekkora épület fűtési hő szükséglete ami azt mutatja meg, hogy a méretezési külső hőmérséklet (pl.-13oC ) esetén mekkora teljesítményű fűtési rendszer szükséges- megközelítően 10-15KW .

A valóságban azonban ilyen hideg vagy egyáltalán nincs, vagy csak néhány napig tart, ezért a tényleges hő szükséglet a fűtési szezon legnagyobb részében alacsonyabb.
Napkollektor használatával Magyarországon reális beruházás mellett nem lehet ugyan 100%-ban fedezni az épületgépészeti hőigényeket, de jelentős mértékű megtakarítás elérhető.

Ez hatalmas mennyiségű energia, amit nem lenne szabad veszni hagyni. Nagy méretű, központi naperőművek építésére a magyarországi klíma nem alkalmas, azonban kis méretű lokális napkollektoros rendszerrel érezhetően csökkenteni lehetne az ország fosszilis energiahordozó felhasználását és így a környezetszennyezés mértékét is.