csollak_osztogyojtu_02.jpg
Gazdaságos fűtés Falfűtés

Falfűtés

A falfűtés segítségével a padlófűtés elterjedése óta több tervező oldotta meg a hiányzó hő bevitelét a falra szerelt, berabicolt fűtési körökkel, amelyek padlófűtési csőből készültek.

Amikor Nyugat-Európában a fűtéssel foglalkozó kutatási-fejlesztési tevékenység során a jobb komfortérzet, a takarékos energiafelhasználás, az egészségvédelem, az esztétika és a korszerű szereléstechnológia szempontjából legalkalmasabb fűtési rendszer kialakítást keresték, ismét előtérbe került a falfűtés. Ennek aktualitását az is adja, hogy az energiaárak eddig és várható rohamos emelkedése rákényszeríti az építtetőket az egyre jobb hő technikai tulajdonságú épületszerkezetek alkalmazására.

Falfűtés kialakítása
A jobb hőszigetelés által lényegesen csökkenő fűtési hőigény pótlása többnyire megoldható a külső fal belső felületén, a vakolaton belül elhelyezett, alacsony hőmérsékletű falfűtési rendszerrel. Elegendő külső falfelület esetén a rendelkezésre álló padló, mennyezet, tetőtéri ferde síkot és bármely más falfelületet számításba venni a hő leadás szempontjából, ezáltal radiátorok beépítésére egyáltalán nincs szükség.

Hangsúlyozni szeretném, nem arról kell beszélni hogy padlófűtés vagy falfűtés, hiszen ezek az építtetői igények és a lehetőségek figyelembevételével egy rendszeren belül együtt is alkalmazhatók, természetesen pontos méretezés alapján.

 

A falfűtés előnyei

 • A 34-38 oC felületi hőmérsékletű, fűtött felületeknek a helységben tartózkodó személyekre gyakorolt sugárzó hatása miatt a hagyományos fűtéshez képest falfűtés alkalmazásával azonos hőérzet kialakulásához a helység levegőjének hőmérséklete 2-3 oC-kal alacsonyabb lehet.
 • A nagy felületű, alacsony hőmérsékletű fűtőfelület lényegesen egyenletesebb helyiségen belüli hőérzet-elosztás érhető el.
 • A helység levegő-hőmérséklete függőleges irányban egyenletesebb mint a konvekciós fűtéseknél.
 • A falfűtés beépítésével a jobb hőérzet által elérhető levegő hőmérséklet csökkenés, valamint az egyenletesebb függőleges irányú hőmérséklet elosztás miatt a külső tér felé jelentkező többlet hő leadás ellenére energiatakarékos üzemeltetést biztosit.
 • Nincs olyan alacsony felületi hőmérséklet korlátozás a hőérzeti problémák miatt mint a padlófűtés esetén, ezáltal a helység felé a fajlagos hőleadás lényegesen magasabb is lehet.
 • Ez azért lehetséges, mert nem a falon járunk így a melegebb falfelület nem okoz egészségügyi problémákat.
  Esztétikus és praktikus mert nem foglal el külön helyet a helyiségből.
 • A konvektív hőátadás csökkenése következtében az allergiás megbetegedéseket előidéző porterhelés nagymértékben csökken.
  A korszerű környezetbarát energiaforrások felhasználásához jól illeszthető a falfűtés, mivel alacsony fűtővíz hőmérséklettel is üzemeltethető.
 • Meglévő hő technikailag problémás épületszerkezetek nedvesedésének, penészedésének megszüntetésére jó műszaki megoldást jelenthet.
 • A nyáron felmelegedett helyiségeket a falon, illetve mennyezeten elhelyezett regiszterekben keringtetett alacsonyabb hőmérsékletű vízzel hűteni is lehet. A helyiségekben tartózkodók hőérzetét léghuzat nélkül javítani lehet. Ebben az esetben még kedvezőbb a beruházási költség, hiszen nem kell külön fűtő és hűtőrendszert kialakítani. Az energia felhasználás csökkenésének mértéke is nő hiszen a sugárzási hőelvonás miatt az azonos hőérzet kialakulásához szükséges helyiség hőmérséklet nagyobb arányú megtakarítást eredményez.