csollak_osztogyojtu_05.jpg
Gazdaságos fűtés Szellőzés

Szellőzés - szellőztetés

Az épület szellőztetés napjainkban rendkívül fontossá vált. A szinte nulla légbeeresztésű nyílászárók miatt a helyiségekben megnő a levegő CO2-tartalma és ami az épületszerkezetek szempontjából rosszabb a nedvességtartalma is.
A téli időszakban a hő hidaknál páratartalom kicsapódik, s a falak elkezdenek penészedni.

A megfelelő szellőztetés a jó nyílászáróval épített házaknál elengedhetetlen. Ezt ma ellenőrzött lakásszellőzésnek nevezzük. A lakóhelyiségekbe fújjuk be a levegőt, és a mellékhelyiségekből szívjuk el. Ez a szellőző levegő haladási irányát is meghatározza.
A levegő nem megfelelő sebessége huzatérzetet kelthet, ezért 0,15-0,2m/s-nál nagyobb sebesség ne legyen a tartózkodási zónában.
Nyáron 35 oC-os levegőnél nagyobb sebességet is kellemesnek érezhetünk, viszont télen a kisebb sebességtől is hideglelést kapunk.

Ma már kaphatók olyan készülékek, melyekbe be van építve a befúvó és elszívó ventilátor, szűrő, hangcsillapító és hővisszanyerő is. Kapható hőszivattyúval egybeépített hő visszanyerő, így akár nem is kell külön fűtés a friss levegő bevezetéséhez. Ha teljesen önállóan akarjuk fűteni a bejutatott levegőt, akkor az  hőmérséklet miatt bármelyik megújuló energia felhasználható.